کم‌رنگ شدن امر به معروف و نهی از منکر؛ بی‌تفاوتی مردم یا سهل‌انگاری مسئولین
سه شنبه 4 خرداد 1400 - 21:42:26

به گزارش پایگاه خبری تمدن لر، امر به معروف و نهی از منکر در فرهنگ اسلامی، مانند جریان خون در رگ های یک پیکر است و سهل انگاری در این باره، بی رنگ شدن دین و مرگ تدریجی امت اسلامی را در پی خواهد داشت.

از این رو، اگر این دو فریضه بزرگ الهی ترک شود، به تدریج تمام احکام اسلامی تعطیل می شود.

امر به معروف و نهی از منکر فلسفه حکومت اسلامی است که استفاده از همه ظرفیت‌ها برای حمایت از این امر مهم ضروری می‌باشد.

امر به معروف و نهی از منکر یکی از اصول عملی اسلام است و چنان اهمیتی دارد که در تعابیر دینی ما به عنوان «برترین فریضه» یاد شده است.

حضرت علی (ع) در این مورد می‌فرمایند همه کارهای خوب و جهاد در راه خدا در برابر امر به معروف و نهی از منکر چون قطره‌ای از دریای عمیق است، اما واقعیت این است که این فریضه در جامعه ما مجهور مانده است.

امر به معروف و نهی از منکر هر چند که یک امر اجتماعی است، اما عواقب آن متوجه تک تک افراد جامعه می‌شود؛ چرا که تا محیط اصلاح نشود فرد توفیق صددرصد نمی‌یابد. در واقع صلاح و فساد اجتماعی به اجرا یا عدم اجرای این اصل بستگی دارد، بنابراین نباید نقش تاثیر گذار امر به معروف و نهی از منکر در کاهش آسیب های اجتماعی نادیده گرفته شود

امر به معروف و نهی از منکر، واجب الهی است و از احکام شرعی ناشی می شود و اگر بتوانیم این فریضه الهی را احیا کنیم، می توانیم بسیاری از آسیب های اجتماعی را کاهش دهیم و آنها را کنترل کنیم.

امر به معروف ونهی ازمنکر، نقش های فراوانی دارد مثل نگهبانی از سایر احکام، کامل کننده امور وسنگ پایانی دستورا ت الهی، رمز رستگاری انسان وجامعه، آینه دار خداوند که صفات خدارا در وجود انسان می تاباند؛ زیرا خداوند نخستین امر کننده به معروف ونهی کننده از منکراست. نجات معنوی و اخلاقی جامعه در پرتوی امر به معروف ونهی ازمنکر است. راههای عملی کردن امر به معروف ونهی ازمنکر جهت امنیت اخلاقی ورشد معنوی جامعه، با ایجاد تشکل امر به معروف ونهی ازمنکر، ایجاد رسانه مثل رادیو وتلویزیون و…، تبیین ارزش وجایگاه امر به معروف ونهی ازمنکر، و… است.

همانطور که در ضمن بیان کارکردهای امر به معروف و نهی از منکر ذکر شد، یکی از اثرات مهم این فریضه، امنیت بخشی به فرد و جامعه می باشد و سایر اثرات و کارکردهای امر به معروف و نهی از منکر مثل بقای جامعه و حفظ وحدت، عدالت اجتماعی و اقتصادی، آبادانی و سازندگی، قدرتمندی افراد صالح جامعه و تضعیف دشمنان و منافقان، همگی در راستای نظارت.همگانی در اسلام فریضه امر به معروف و نهی ازمنکر است.

تعالیم اسلامی صدها سال قبل بهترین راهکار مقابله با آسیب های اجتماعی را ارائه داده و براساس آن ، امر به معروف و نهی از منکر به عنوان جامع ترین برنامه برای اصلاح جامعه شناخته شده است.

حمایت قضائی مسئولان از آمران به معروف باعث احیای فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر خواهد شد. با توجه به وقایعی که در سال‌های اخیر برای آمران به معروف و ناهیان از منکر صورت گرفته است؛ نظیر شهادت هادی محبی یا واقعه ناگواری که برای روحانی فرزاد فروزش اتفاق افتاد اگر نهادها و دستگاه های مربوط نسبت به این اقدامات بی‌توجهی نشان دهند و این اتفاقات استمرار یابد، باعث فاصله گرفتن جامعه از این فریضه الهی خواهد شد.

در واقع مسئولین دستگاه قضایی، قضات، دادستان ها وظیفه قانونی و شرعی دارند که از آمران به معروف و ناهیان از منکر حمایت کنند؛ چرا که آمر به معروف و ناهی از منکر باید پشتوانه و حمایت دستگاه قضایی را برای انجام این فریضه شرعی داشته باشد تا بهتر بتواند این مهم را انجام دهد.

به هر اندازه که دو فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه عملی شود پایبندی به دستورات اسلام بیشتر خواهد شد و به دنبال آن آسیب ها فرهنگی، سیاسی، اقتصادی کاهش می یابد در نتیجه بسیاری از آسیب های اجتماعی که از خرده نظام های فوق ناشی می شود کاهش می یابد.

گفتنی است، ناامید بودن و نداشتن صبر و حوصله، عدم آموزش شیوه های درست اجرا و خجالت کشیدن را از مهم ترین عوامل کم رنگ شدن امر به معروف و نهی از منکر در جامعه دانست.

در نهایت باید خاطر نشان کرد که ما باید از همه ظرفیت های فرهنگی و اجتماعی کشور برای ترویج و احیای امر به معروف و نهی از منکر استفاده کنیم؛ چرا که مهمترین آسیب جدی در اجرای این فریضه این است که این مسئله جایگاه خود را در عمل و اجراء از دست بدهد، لذا باید احیای فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر در دستور کار مسئولان قرار گیرد.

به طور حتم می‌توان گفت که اگر ما شاهد برخورد قاطع و حمایت کافی مسئولان و نهادهای کشور بخصوص نهادهای قضایی از این فریضه مورد تأکید اسلام باشیم حوادثی نظیر حوادث گذشته روی نخواهد داد و افراد با اطمینان بیشتری به انجام آن می‌پردازند.

یادداشت: فاطمه کردعلیوند پایگاه خبری تمدن لر


http://tamadonlor.ir/fa/News/16320/کم‌رنگ-شدن-امر-به-معروف-و-نهی-از-منکر؛-بی‌تفاوتی-مردم-یا-سهل‌انگاری-مسئولین
بستن   چاپ