تمدن لر-گزارش فاطمه کردعلیوند، بهبود کیفیت زندگی از جمله ارتقای سلامت روان، سلامت عاطفی و اجتماعی و تقویت ارزشهای معنوی و روحی، رشد شخصیت و اقتدار والدین، حفظ ثبات و پایداری روابط و کاهش آمار طلاق، عامل تولید ثروت و امید در زوجین همگی بخشی از پیامدهای فرزندآوری در جامعه است که باید از سوی افراد و مسئولان مورد توجه قرار گیرد.
ورود فرزند به خانواده، گرما را وارد خانه میکند. با به دنیا آمدن فرزندان، امید و آرزو در والدین افزایش مییابد. تأثیر فرزندآوری بر خانواده اینگونه است که خانوادههایی که صاحب فرزند هستند، بیش از خانوادههای بدون فرزند از زندگی لذت میبرند. احساس خوشبختی و امید به زندگی در خانوادههای فرزنددار بیشتر است.
امروزه در پی فرایند شهرنشینی، توسعهیافتگی جوامع و گستردگی رسانههای جمعی و نهایتاً پدیده جهانیشدن در بسیاری از کشورهای پیشرفته و در حال توسعه میزان موالید با توجه به نرخ باروری در سطح جایگزینی و حتی پایینتر از آن تنزل پیدا کرده است.
دیگر نقش فرزند در تحکیم خانواده هدف دادن به زندگی پدر و مادر است؛ زن و مرد بعد از ازدواج گاهی به دلیل تکرار مکررات زندگی هدف خود را فراموش کرده و انگیزه خود را از دست میدهند، اما با تولد فرزند همه چیز به یکباره تغییر میکند و زندگیشان هدفمندتر و برنامهریزی آنها برای آینده بیشتر و به افرادی مسئولیتپذیر تبدیل میشوند.
مقام معظم رهبری در خصوص اینکه فرزندآوری از مهمترین وظایف زنان در پیشرفت کشور است، فرمودند: «فرزندآوری یکی از مهمترین مجاهدتهای زنان و وظایف آنان است؛ چون فرزندآوری در حقیقت هنر زن است؛ اوست که زحماتش را تحمل میکند، اوست که خدای متعال ابزار پرورش فرزند را به او داده است.
مقام معظم رهبری درخصوص فرزندآوری، فرمودند: نسل جوان را باید حفظ کرد با این روند کنونی اگر ما پیش برویم، کشور پیر خواهد شد خانواده ها، جوانها باید تولید مثل را زیاد کنند؛ نسل را افزایش دهند این محدودکردن فرزندان در خانه ها، به این شکلی که امروز هست، خطاست.
طبق نظر متخصصان و کارشناسان اصلیترین نتیجه کاهش فرزندآوری، پیری جمعیت دانسته شده که این رخداد پیامدهای جبرانناپذیری از جمله معضل نیروی کار، تعطیلی کارخانهها و صنایع تولیدی، کاهش تولید و رشد اقتصادی، چالشهای فرهنگی، کاهش روابط اجتماعی و انزوای افراد و… را به دنبال خواهد داشت.