تنش های آبی لرستان
يکشنبه 9 تير 1398 - 14:46:40

به گزارش پایگاه خبری تمدن لر ، بهنام فروتن نیا کارشناس ارشد علوم اجتماعی باتوجه به سفر اخیر وزیر نیرو به استان لرستان در یادداشتی نوشت:

اردیبهشت 1392 محمود احمدی نژاد در مراسم بهره برداری از فاز دوم بزرگترین خط انتقال آب خاورمیانه (انتقال آب الیگودرز به قم) از تمبر یاد بود این طرح رونمایی و لوح تقدیر دریافت کرد.اجرای این طرح موجب انتقال سالانه 181 میلیون مترمکعب آب از رودخانه‌های الیگودرز به سد کوچری گلپایگان و تصفیه خانه آن شد و تامین آب شرب و مصارف صنعتی 10 شهر و 30 روستا از جمله خوانسار، خمین، گلپایگان، محلات، نیمور، سلفچگان، ساوه و قم  را جبران کرد. مبدا اصلی تامین آب این طرح رودخانه چشمه سرداب در 60 کیلومتری جنوب غربی شهرستان الیگودرز است که با حفر تونل و بندهای انحرافی آب چهار رودخانه به سد کوچری هدایت می‌ کند. این طرح پنج هزار متر مکعب در ثانیه، آب به شهر قم منتقل می کند.

1- تامین آب قم دغدغه دیرینه
 

اگر چه طرح مطالعاتی آبرسانی به شهر قم سابقه دیرینه ای از سال 1330 با حضور کارشناسان فرانسوی دارد و از آنزمان تا دهه 80 چندین پروژه آبرسانی چون حفر چاه،سد 15 خرداد و... اجرا شد اما پروژه انتقال آب الیگودرز به قم با سرعت و تامین اعتبارات لازم انجام گرفت سرعت و تامین اعتبار ارزی و ریالی دو شاخص مهم این طرح بود. علاوه بر تامین آب شرب در توسعه شهرهای بهره بردار نقش اساسی دارد.

2- اقتصاد لرستان متکی به کشاورزی

 از طرفی اقتصاد لرستان از دیر باز متکی به بخش کشاورزی و تولیدات آن بوده ،هرچند در سال های بعد از انقلاب گام هایی در زمینه توسعه کشاورزی و زراعت صورت گرفته اما هنوز بعد از 40 سال به میانگین مصرف آب در بخش کشاورزی نرسیده و این در حالی است که در بخش های صنعت،تجارت،بازرگانی و... زیر ساخت های اقتصادی نسبت به سایر استان ها در رده های پایین تر قرار گرفته در واگذاری صنایع دولتی به بخش خصوصی بیشترین آسیب را دید و این واگذاری ها در غفلت ناظران منجر به تعطیلی کارخانجاتی چون پارسیلون،صنایع چرم ،پوشاک،ماشین سازی و.... گردید.

در حالیکه برنامه توسعه لرستان در دل برنامه های پنج ساله جایگاهی نداشته! و اراده ایی برای سرمایه گذاری در بخش های صنعت،بازرگانی،معادن ... وجود ندارد و بخش خصوصی تمایلی به سرمایه گذاری نشان نمی دهد یا شرایط مناسب فراهم نیست !!شاید یکی از راههای شکوفایی اقتصاد  لرستان بهره مندی از ظرفیت ناب کشاورزی و تبدیل اراضی دیم به آبی باشد.

3-حق آبه مطالبه بحق لرستان

  حق آب در قوانین مربوط به آب، به حق استفاده از آب برای هر مصرف کننده از منابع آب مانند رودخانه، حوضچه های آب یا منابع آب زیرزمینی اطلاق می شود. حقوق آب هچنین می تواند شامل اشغال فیزیکی آبراه ها برای اهداف گردشگری، تجاری و تفریحی شود.

اگر چه با تصویب قانون آب و نحوه ملی شدن آن در سال 1347 دیگر نمیتوان برای نسبت به آب حقی قای وحضور هوشمندانه در بدنه وزارت و مطالبه گری است ؟اینکه تشریفات گسترده افتتاح شبکه آب روستایی غلامان و یا کلنگ سد مخملکوه ده ساله یا پرداخت تملک یازده روستای حاشیه سد سیمره و یا افتتاحه پست برق بروجرد و آبرسانی 37 روستای آسیب دیده از طرح انتقال آب الیگودرز به قم وبازدید هوایی سد آبسرده و یا بازسازی خطوط برق پلدختر مشکلات حق آبه،توسعه لرستان،احداث سدهای نیمه کاره و آبادانی را رقم خواهد زد یا نه ؟باید منتظر روزهای آتی و نتیجه کلنگ های تشریفاتی بود !! و یا نمایندگان دوباره دادخواست برعلیه وزیر می نویسند و آرزوی نواختن سیلی بر صورت وزیر  خواهند نمود؟ استاندار ،نمایندگان مجلس مدیران ارشد باید پاسخگو باشند.

بهنام فرو تن نیا



http://tamadonlor.ir/fa/News/86/تنش-های-آبی-لرستان
بستن   چاپ