بزرگنمایی:
به گزارش پایگاه خبری تمدن لر، سالهاست که چهار شنبه آخر سال یعنی دلهره، ترس، خطر و فاجعه و دیگر به معنای پریدن از روی آتش نیست بلکه پریدن از روی حادثه است. امروزه با منسوخ شدن این آیین قدیمی و جایگزین شدن روشهای پرخطر جدید، چهارشنبه آخر سال از یک سنت دوست داشتنی و زیبا به شبی وحشت آور تبدیل شده است.
گروهی از افرادی که اقدام به ترقه و نارنجک بازی میکنند جوانانی هستند که تحت تأثیر محیط و برای نشان دادن جسارت و تمایز از دیگران اقدام به این رفتارها میکنند و درحالت عادی مشکلی ندارند.
پیشگیری از حوادث تلخی مانند حوادث چهارشنبه آخر سال نیازمند ارتقای فرهنگ ایمنی است و این فرهنگ بر سه اصل آگاهی، آموزش و الزام استوار است. بسیاری از ولدین بدون آگاهسازی و آموزش مناسب فرزندانشان به سراغ اصل الزام میروند و تلاش میکنند با توسل به زور و اجبار، آنها را از کاری منع یا به کاری ترغیب کنند ولی این شیوه معمولا با شکست همراه است.
آگاه سازی و آموزش نوجوانان و جوانان ضرورت دارد و در روند این آگاه سازی باید به شخصیت آنها احترام گذاشت در حقیقت راه ایمنی از آموزش میگذرد و پیش شرط آموزش آگاهی است. آگاهی از خطرهای چهارشنبه سوری و شیوه مقابله با این خطرها احتمال بروز حوادث تلخ را در آخرین ماه سال کاهش خواهد داد.
هشدارهایی به خانوادهها :
- چهارشنبهسوری، سطحی از هیجان را در بیشتر کودکان و نوجوانان ایجاد میکند که برای آنها خوشایند و لذت بخش است و به همین دلیل، ما به عنوان پدر یا مادر، معمولا به سختی میتوانیم فرزندمان را به کلی از این تجربه هیجانی بازداریم اما میتوانیم هیجان آنها را تعدیل و رفتارشان را مدیریت کنیم و شرایطی فراهم کنیم که چهارشنبه سوری برای آنها امنتر شود.
-یکی از راههای امنسازی چهارشنبه سوری، این است که خطرهای بالقوه این ایام را به خوبی برای فرزندمان توضیح دهیم و قوانین و چارچوبهای تربیتیمان را به او یادآوری کنیم.
اگر کودک با ما همکاری کرد، جواب او پاداش و تشویق است؛ اما اگر او را منع کردیم و نپذیرفت، باید برایش شرط بگذاریم و بهترین شرط این است که خودمان هم کنار او حضور داشته باشیم و بر رفتارهایش نظارت کنیم تا خطری تهدیدش نکند. اگر به هر دلیلی چنین امکانی برایمان فراهم نیست، باید حداقل یک فرد بالغ مورد اعتماد را همراه کودکمان بفرستیم.
-والدین و مسئولان واحدهای آموزشی باید با هشدار به نوجوانان و جوانان آنها را از خطرات و عوارض وحشتناک بازی با آتش، ترقه و مواد منفجره آگاه سازند.
-والدین در این روزها برای حفظ سلامت فرزندان خود مراقبت و نظارت بیشتری بر آنها داشته باشند معمولاً کودکان و نوجوانان زشتی آتشبازی را به دلیل خطرات آن درک میکنند به همین دلیل اغلب کبریت، ترقه و مواد آتشزا در نقاط غیرقابل دید مانند انباری، زیرزمین یا در داخل کمد، کیف و وسایل شخصی خود مخفی میکنند و همین امر از عوامل بروز حریق و حادثه است بنابراین توصیه میشود که در این محلها را قفل کرده و وسایل شخصی فرزندان خود را بررسی کنید.
-به والدین توصیه میشود کبریت و مواد آتش زا مانند نفت را از دسترس کودکان دور کرده و اجازه ندهند با آتش زدن بوته و هیزم در محیط خانه یا پارکینگ برای جان خود و دیگران مخاطره ایجاد کنند.
-در شادیهای فرزندان خود مشارکت کنید تا همیشه نظارهگر خندههایشان باشید، فرزندانتان را در تهیه وسایل آتشبازی بیخطر همراهی کنید. از نگهدای مواد محترقه و وسایل آتشبازی در نزدیکی وسایل حرارتی و برقی خودداری کنید.برای روشن کردن آتش از محلهای تعیین شده توسط شهردای منطقه استفاده کنید.
-کبریت و مواد آتشزا مانند نفت و بنزین باید خارج از دسترس کودکان نگهداری شود و هرگز نباید به کودک اجازه داد با آتش زدن بوته، هیزم و امثال آن در محیط خانه یا پارکینگ، جان خود و دیگران را به مخاطره اندازد.
مرکز مشاوره آرامش پلیس لرستان