آخرین مطالب

توسعه منطقه‌ای با اتاق‌های بازرگانی یادداشت

توسعه منطقه‌ای با اتاق‌های بازرگانی

  بزرگنمایی:
یادداشت: حسین سلاح ورزی / نایب‌رئیس اتاق بازرگانی،صنایع، معادن و کشاورزی ایران

پایگاه خبری تمدن لر - یادداشت: حسین سلاح ورزی / نایب‌رئیس اتاق بازرگانی،صنایع، معادن و کشاورزی ایران ، دستیابی به مقوله توسعه پس از جنگ جهانی دوم و آشکار‌شدن نابرابری در تولید ثروت و درآمد سرانه میان کشورهای قدرتمند اقتصادی و نیز کشورهای تازه از استعمار رهاشده و کشورهای تهی‌دست‌تر جهان به یک آرزو تبدیل شد. در وضعیتی که دنیای دوقطبی پس از جنگ‌جهانی دوم به‌خوبی جا باز‌کرده بود و جهان به دو اردوگاه دنیای آزاد و جهان کمونیستی تبدیل شده‌بود، مسیرهای دسترسی به توسعه نیز از نظر تئوریک و نیز از نظر اجرایی رقابت بین این دو جهان را نشان می‌دادند. در چنین شرایطی بود که انواع مدل‌های توسعه و نیز الزام‌های آن پدیدار شد.

یکی از الزام‌های توسعه که کم و بیش در اکثر نظریه‌های توسعه پذیرفته‌شده بود توسعه متوازن درون‌سرزمینی بود. به این معنا که اگر کشوری نتواند همه دستاوردهای رشد و توسعه اقتصادی را به‌طور متوازن بین شهروندان همه مناطق توزیع کند، نمی‌تواند مدعی توسعه‌یافتگی باشد. تاسیس قطب توسعه در فرانسه و نیز توسعه متوازن فعالیت‌های کشاورزی، صنعت و خدمات در آن سال‌ها یکی از الگوهای مناسب بود. در ایران پس از جنگ نیز مطابق برنامه‌های عمرانی اول تا ششم به این مقوله توجه شد و توسعه منطقه‌ای در برنامه‌های عمرانی جای گرفت. به‌طور مثال توسعه منطقه جیرفت، دشت‌مغان، دشت قزوین و تاسیس سازمان‌های عمران مناطق بخشی از این برنامه‌ریزی بود.

پس از پیروزی انقلاب‌اسلامی و تشکیل دولت جمهوری اسلامی توسعه منطقه‌ای و به‌ویژه توسعه مناطق محروم‌تر و روستاها به‌طور جدی در کانون توجه قرار گرفت. با این همه اما با سپری‌شدن 4‌دهه از پیروزی انقلاب اسلامی و تاکید همه مدیران و اداره‌کنندگان کشور در این مدت بر توسعه متوازن منطقه‌ای، شاهد هستیم که توزیع امکانات و ثروت کشور به شکل متعادل و متوازن نبوده است. در یک نگاه از سر اشاره می‌توان با مراجعه به آمارهای گوناگون مثل توزیع منابع بانکی بین استان‌ها، توزیع بنگاه‌های بزرگ صنعتی و نیز توسعه صنعت کارخانه‌ای در میان استان‌های کشور به نابرابری و به همین دلیل به توسعه‌نیافتگی درون‌سرزمینی پی برد. یکی از دلایل توسعه نامتوازن در ایران میان استان‌ها اجرا‌نشدن الزام‌های آمایش سرزمین است. سازوکار اساسی برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌ریزی و تصمیم‌گیری‌های منطقه‌‌‌‌‌‌‌‌ای و ملی است. لزوم توجه به تعادل‌‌‌‌‌‌‌‌های منطقه‌‌‌‌‌‌‌‌ای و ضرورت استفاده از برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌ریزی فضایی و توجه به سیاستگذاری‌‌‌‌‌‌‌‌های منطقه‌ای، از عواملی بود که منجر به تاسیس مرکز آمایش سرزمین در سازمان برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌وبودجه در سال‌1353 شد.

کارشناسان سازمان برنامه معتقدند: «مصوبات آمایش سرزمینی چندان مورد‌توجه قرار نگرفته است. به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رغم بیش از چهار دهه مطالعات آمایش سرزمین در نظام برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌ریزی کشور در حیطه نهاد‌‌‌‌‌‌‌‌سازی درخصوص آمایش سرزمین اقدام‌های اندکی را شاهد هستیم.» کارشناسان این حوزه معتقدند فقدان نظام یکپارچه برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌ریزی سرزمینی، عدم‌هماهنگی بین دو شیوه برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌ریزی بخشی و برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌ریزی سرزمینی، ضعف قدرت اجرایی سیاست‌های آمایش سرزمینی و کمبود نیروی متخصص ازجمله خلأهایی است که در نهایت منجر به نادیده‌انگاشتن آمایش سرزمینی در برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌ها و طرح‌های کشوری شده است.

الزام‌های توسعه

در دنیای امروز یک شاخص توسعه‌یافتگی در کشورهای جهان، همسنگ‌شدن قدرت نهادهای مدنی با نهاد دولت به‌معنای گسترده آن است. به این معنی که توزیع قدرت سیاسی و اقتصادی و تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری باید به‌گونه‌ای باشد که نهادهای خانواده، حزب و نهادهای کارفرمایی و کارگری و نیز بنگاه‌ها در این‌باره با دولت فاصله بعید نداشته باشند. با توجه به آنچه در بالا یاد‌آور شدیم و نیز همین مقوله همسنگ‌بودن قدرت میان نهادهای مدنی و نیز نهادهای حکومتی می‌توان به سهم و نقش اتاق‌های بازرگانی در توسعه اقتصادی کشور رسید. علاوه‌بر این توسعه بخش‌خصوصی در فعالیت‌های گوناگون اقتصادی نیز از الزام‌های توسعه به‌حساب می‌آید. تجربه نشان‌داده است اقتصاد متمرکز دولتی و فقدان بخش‌خصوصی هرگز به توسعه منجر نخواهد شد و تنها در بهترین حالت توسعه فقر، نتیجه نبود اقتصاد خصوصی است.

یکی دیگر از الزام‌های توسعه مدرن این است که شرکت‌ها به‌جای دولت‌ها در جهان باهم تعامل داشته و مناسبت‌های میان خود در دادوستد دانش، تکنولوژی، سرمایه و کالا و خدمات را گسترش دهند. واقعیت این است که اتاق‌های بازرگانی در مقام شناخته‌شده‌ترین و نیز نهادهای قانونی می‌توانند هر سه الزام توسعه در هر جامعه از جمله ایران را بر‌آورده سازند. اگر اجرایی‌کردن الزام‌های توسعه به‌معنای شناخت دقیق تنگناها باشد و نیز اگر توسعه را تقسیم قدرت میان نهادهای دولت و مدنی بدانیم، با توجه به اینکه اتاق‌های بازرگانی در هر استان نماینده بخش‌خصوصی هستند، می‌توانند در فرآیند شناخت تنگناها و ارائه راه‌حل‌ها بسیار موثر باشند.

این شناخت از تنگناها به این دلیل بر شناخت دولت‌ها برتری دارد که از کف فعالیت‌ها به‌دست می‌آید و این‌طور نیست که با تغییر دولت‌ها و تغییر گرایش‌ها کارشناسان ویژه‌ای برای شناخت تنگناهای توسعه بر سرکار بیایند. اتاق‌های بازرگانی استان‌ها توانایی دارند نقش بزرگی در توسعه دادوستد با کشورهای همسایه را به مثابه یک الزام دیگر توسعه‌ای برعهده داشته باشند و با بخش‌خصوصی کشورهای همجوار دادو ستد را گسترش دهند. به‌طور مثال اتاق‌های بازرگانی غرب‌کشور به‌خوبی با بخش‌خصوصی کشورهای همسایه تبادل کالا و تکنولوژی داشته باشند.

اتاق‌های بازرگانی استان‌ها علاوه‌بر این می‌توانند با توسعه بخش‌خصوصی در هر استان به یکی دیگر از الزام‌های توسعه کمک کنند، اما این رخدادهای در پیش گفته‌شده هنگامی اتفاق می‌افتد که اتاق‌های بازرگانی خود نیز به الزام‌های توسعه آگاه باشند و نقش و سهم خود را دست‌کم نگیرند. اتاق‌های بازرگانی باید به‌جای اینکه درگیر مسایل حاشیه‌ای شوند، با افزودن بر توانایی‌های کارشناسی خود و با افزودن بر یک‌دلی و انسجام به دولت‌ها و به‌ویژه به نهادهای قدرت در استان‌ها نشان دهند واجد توانایی برای حل مسائل و تنگناهای استانی هستند. دولت نیز باید توجه کند بی‌اعتنایی به اتاق‌های بازرگانی در بلندمدت به زیان آنها خواهد بود.



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

بیش از 100 مورد بازدید از مجتمع های خدماتی رفاهی ، نماز خانه ها و مساجد بین راهی

دستگیری کلاهبردار 120 میلیاردی در خرم‌آباد

اعلام مبلغ زکات فطره در لرستان

انتصاب دکتر مجید دریکوند بعنوان رئیس مرکز آموزش و پژوهش شوراهای اسلامی شهر و روستای کشور

اسکان 107 هزار مسافر نوروزی در لرستان

افزون بر 15 میلیارد ریال صنایع دستی در لرستان به فروش رفت

فروش 15 میلیارد ریالی صنایع دستی در لرستان

بیانیه مشترک سازمان بسیج سازندگی سپاه لرستان و مجمع جهادگران استان بمناسبت روز جهانی قدس

عیدی آزادکاران جوان لرستانی در جام واردانیان؛

بازدید بیش از 12 هزار گردشگر نوروزی از فلک‌الافلاک/افزایش 57 درصدی بازدید از جاذبه‌های گردشگری لرستان

موزه باستان‌شناسی قلعه فلک‌الافلاک خرم‌آباد افتتاح شد

افزایش 19 درصدی تردد خودروها در جاده‌های لرستان طی اسفندماه 1403

آیین تجلیل و بدرقه ورزشکاران اعزامی به المپیک جهانی دانش آموزی صربستان 2025 در خرم آباد

غرق شدن پدر و پسر الیگودرزی در استخر کشاورزی

آغاز به کار پویش نوروزی «نه به تصادف» در استان لرستان

کشف کلاهبرداری 40 میلیاردی در بروجرد

توزیع 30 هزار بسته معیشتی بین نیازمندان لرستانی

آغاز طرح نوروزی پلیس در لرستان

انتصاب سرپرست جدید دانشگاه علوم پزشکی لرستان

اقامه نماز در مدارس، مساجد و ادارات مورد توجه باشد

افتتاح سایت همراه اول در روستای اسکین شهرستان خرم آباد

پلمب یک واحد قصابی در شهرستان بروجرد به دلیل کشتارغیرمجاز

حضور مدیر و کارکنان بانک سپه لرستان در آیین غبارروبی مزار شهدا

افتتاح سایت همراه اول در روستای چغلوند رود شهرستان خرم آباد

تقدیر توانیر از اجرای موفق «بچه برقی»/نقش مؤثر برق لرستان در آموزش مدیریت مصرف

ترویج عدالت در جامعه، حرکت در مسیر شهداست

کاشت 200 اصله نهال در آبشار طلایی خرم‌آباد+عکس

کشف شواهدی از سکونت 80 هزار سال پیش انسان در غار «قمری» خرم‌آباد

152 جایگاه سوخت رسانی لرستان آماده خدمت به مسافران نوروزی هستند

برگزاری محفل انس با قرآن کریم در بانک سپه لرستان

1800 لیتر سوخت قاچاق در پلدختر کشف شد

صادرات شیرخشک دامی از لرستان به ارمنستان

جریمه چهار میلیارد ریالی قاچاقچی "سقز" در لرستان

هشدار پلیس فتا لرستان به سکوهای خرید و فروش کالاهای دست دوم

دستگیری سارقان و کشف 11 فقره سرقت در خرم‌آباد

حفاران گوشه شهنشاه خرم‌آباد دستگیر شدند

اجرای پویش نوروزی شش دونگ برانیم در لرستان

ارسال پنج هزار اثر به مسابقات همیار گاز در استان /برگزیده شدن 30 اثر از این آثار در جشنواره کشوری

مراسم تجلیل از برگزیدگان مسابقات همیار گاز لرستان

وعده آسفالت و روکش آسفالت جاده‌های گردشگری قبل از نوروز

کمک 24 میلیاردی لرستانی‌ها در جشن نیکوکاری

تمام اراضی پادگان 07 خرم‌آباد در راستای خواسته مردم و جهت اجرای طرحی فاخر توسط دولت تملک می‌شود

ضرورت مشارکت مردمی در نگهداری از درختان

13 میلیارد طرح ورزشی و عمرانی در لرستان افتتاح شد

غرس نهال به مناسبت روز درختکاری در بام خرم‌آباد

افتتاح حساب طرح نوآور کلید خورد / حضوری در شعب بانک کشاورزی و غیرحضوری از طریق سوپر اپلیکیشن باران

"بچه برقی" نماد مدیریت مصرف برق برای دانش‌آموزان لرستانی

دستگیری ١٣ گروه متخلف محیط‌زیستی طی یک‌هفته در لرستان

آغاز پویش «مثبت ماه» در لرستان

4678 مورد بازدید کنترل کیفیت در جایگاههای سوخت لرستان