بزرگنمایی:
یادداشت: هادی کردعلیوند -پایگاه خبری تمدن لر-کتاب و کتابخوانی و میزان گرایش به مطالعه یکی از شاخص های توسعه به شمار می رود که باید به آن اهتمام ویژه ای داشت.
هر چند کتابخوانی در کشور وضعیت مطلوبی ندارد و مردم از خرید و مطالعه کتاب گریزان اند اما با اقدام های لازم جهت ترویج و اشاعه فرهنگ مطالعه می توان شاخص های آن را بهبهود بخشید زیرا ترویج این فرهنگ زمینه های رشد و توسعه کشور را فراهم می کند.
اگر مطالعه را آموزهای با عمر نسبتاً طولانی در ذهن بدانیم، فضای مجازی تقریباً هیچ محتوای فرهنگی ماندگاری به آدمی نمیدهد و حتی قدرت خلاقیت و تصویرسازی را از آدمی میگیرد، هنوز پست جدید فلان کاربر را شروع به خواندن نکردهای که پست کاربر قبلی فراموش میشود.
البته این به معنای به کنار نهادن این مقوله مهم و حیاتی نیست بلکه باید برای این فضای جدید طرحی نو درافکند، فضایی که نهتنها کتاب در محاق نرود بلکه پیام محتوای خلاقه کتاب با هر موضوعی در قالبی امروزین و با شکلی جذاب به مخاطب عرضه شود.
در این میان محتوای آن چیزی که در فضای مجازی و به اشکال گوناگون عرضه میشود باید برگرفته از محتوایی قوی اعم از اعتقادی، سیاسی، علمی و اجتماعی باشد که آن پیامها را غالباً از محتوای کتابها میتوان استخراج کرد و این امر میسر نیست مگر در شرایطی که فرهنگ جایگاه شایسته خود را در مجموعه برنامهریزیهای کلان کشور و بهویژه بودجه سالانه پیدا کرده باشد.
برای گسترش امر کتابخوانی در جامعه امروزین ما کارهای فوری، ضروری و روزآمد باید در دستور کار برنامهریزان قرار گیرد، از جمله حمایت دولت و وزارتخانه متولی آن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از کتب و مجلات اجتماعی و داستانی و جذاب و احاطه جامعه از کتاب شامل کتابخانههای سیار روستایی، وسایل حمل و نقل عمومی، کتابخانههای عمومی اعم از شهرهای بزرگ و کوچک حتی کتابخانههای روستایی، کتابخانه های دانشگاهها و به ویژه مدارس و تلفیق قالب دیجیتال با محتوای دیجیتالی شده (همچون تبلتکیندل که فقط تبلتی با کاربری ویژه و مخصوص مطالعه است یا نسخ اپلیکیشنهای فارسی بامحتوای خرید نسخه دیجیتال کتابها مثل اپلیکیشن فیدیبو و...) تاثیر کتابهای مناسب تلفن همراه بر روی مطالعه نیز حایز اهمیت است اما به نظر به جای «کتابهای مناسب تلفن همراه» بهتراست در مورد نسخههای دیجیتالی کتابها توجهی جدی داشته باشیم زیرا امروزه تلفنهای همراه با داشتن امکاناتی چون توییتر و فیسبوک و اینستاگرام و... در بهترین حالت نوعی مینیمالیست ادبی را ترویج میکنند.
اما در صورتی که کتابها در اپلیکیشنها یا تبلتهای ویژه عرضه شوند قطعا خواننده عمیقتر غرق در مطالعه میشود. در نبود فرهنگ خواندن متون طولانی، کتابهای دیجیتالی کوتاه چند صفحهای که خواننده بهایشان را پرداخته مناسب است. تلفن همراه فقط نمایشدهنده محتواست و همان طور که ذکر شد دنیای مجازی وسیع اما سطحی مجالی برای مطالعه صفحات طولانی یک کتاب دیجیتال روی موبایل نمیگذارد.