چگونگی تدوین برنامه" راهبردی و عملیاتی توسعه" لرستان
یادداشت
بزرگنمایی:
یادداشت: سعید بارانی/عضو هیئت مدیره کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان و رئیس دوره پیشین سازمان نظام مهندسی ساختمان لرستان
""برنامه چهار ساله راهبردی و عملیاتی توسعه استان توسط گروه های قوی در حال تدوین است...""
این جملات توسط خبرگزاری های استان از زبان سید سعید شاهرخی دومین استاندار بومی نیم قرن اخیر لرستان نقل قول شده است.
در این زمینه پرسش ها ، ابهامات و انتظارات بسیاری قابل طرح است که قبل از طرح پرسش ها بیان این نکته نیز مهم است که رئیس جمهور منتخب شاید برای نهادینه کردن خردجمعی و مشارکت دادن نخبگان در لایه های مختلف سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی از کارگروههایی جهت انتخاب وزرا و استانداران استفاده کرد که هرچند برآیند این تصمیم با توجه به خروجی ها رضایت بخش نبود، امّا به نظر در بخش هایی از جامعه اثرگذاری مثبت خود را بر جای گذاشت که می توان از آن به شکل جامعتری بهره برداری نمود و به دیگر لایه های جامعه تزریق نمود.
حتی در ادامه کارِ دولت - این روش انتخاب و انتصاب را البته با کمرنگ کردن دخالت های رسمی و غیر رسمی و لابی های شبانه از نواحی مختلف در سپهر سیاسی اجتماعی ایران می توان نهادینه کرد.
با این مقدمه مهم و خاص به لرستان و توسعه نیافتگی مزمن آن می رسیم و گفتمان دولت چهاردهم با شعار وفاق ملی که رئیس استان به نمایندگی از رئیس دولت سردمدار آن است. حال نگارنده به زعم خویش مایل است سبک و سیاق رئیس دولت در بدو امر دولتمداری را به استان ها و در اینجا لرستان بکشاند و چه مسئله ای مهمتر و بهتر از سندتوسعه یا برنامه چند ساله راهبردی استان که توسط سید سعید شاهرخی به وضوح بیان شده است.
ایشان از تشکیل گروه هایی برای تدوین برنامه توسعه چهارساله استان گفته اند که در مطلع سخن به آن اشاره مستقیم شد، امّا تاکنون ابعاد گوناگون این سند یا برنامه توسعه روشن نشده که با توجه به اشاره مستقیم ایشان به وجود گروه هایی در این زمینه بهتر است به ابهامات و پرسش ها و حتی پیشنهادهای آشکار و مستتر آن ها پاسخ شفافی برای افکار عمومی استان داده شود؛
گروه های قوی که در متن ذکر شده و در حال تدوین برنامه توسعه استان هستندچه کسانی هستند؟ چه افراد تاثیر گذاری قرار است این مسئله اهم استان را هدایت کنند؟
وقتی از گروه نام برده می شود یعنی دسته بندی خاصی نسبت به موضوعات شکل گرفته ،این دسته بندی ها و در ادامه تشکیل گروه بر چه معیارهایی بنا شده ؟!
گروه و دسته های قوی مدّنظر استاندار محترم بومی هستند یا غیر بومی؟ آیا منظور از گروه های قوی تدوین برنامه، کارکنان ستادی ساختمان وزارت کشور، استانداری لرستان و برنامه و بودجه فعلی هستند؟!
گروه های فوق الزاماً دولتی هستند، دانشگاهی هستند؟ یا بخش خصوصی، شبه دولتی و... نیز در آن فعالیت دارند؟
اولویت های سند چشم انداز یا برنامه چهارساله لرستان چه مباحثی هستند؟ اولویت ها را شخص استاندار محترم تعیین می کند یا اتاق فکر و کارگروه خاصی برای آن ایجاد شده است؟!
آیا لزوماً تیپ و سلیقه فکری خاص سیاسی در این کارگروهها حضور دارد؟ چقدر تخصص، تجربه ، کارنامه و تعهد افراد اهمیت دارد؟!مهم این است برای شهروندان همه چیز بر روی دایره مانور داده شود.
آب ، مسکن، فرودگاه، ریل آهن، جاده، گردشگری، کشاورزی، فناوری، خدمات، دانش بنیان، ورزش،شهرسازی و حتی صنعت نداشته و غیره کدام یک اولویت خواهند بود؟! به نظر- این اولویت ها همگی اولویت استان هستند! آیا در این برنامه توسعه احتمالی، فکری برای بحران ها و حتی به عبارت بهتر ابَر بحران های متعدد جامعه امروزی سرزمین لرستان می شود؟! مانند مهاجرفرست بودن استان و بیکاری مزمن خانمانسوز جوانان تحصیل کرده، اگر راه حل هایی ایجاد شود، الزاماً در طول برنامه های ناگفته دولت است و یا در بخش هایی در عرض آن(با توجه به عقب ماندگی بغرنج استان)؟!
نقش بخش بزرگ و مظلوم خصوصی که متاسفانه سالهاست صورتک فیک آن یعنی بخش خصولتی اقتصاد بیمار، عمران و آبادانی استان را به قهقرا برده در این سند دیده شده است؟
اگر دیده شده نهادهای حرفه ای مانند سازمان نظام مهندسی ساختمان، کانون کارشناسان رسمی دادگستری ، اتاق بازرگانی به عنوان پارلمان بخش خصوصی، انجمن های عمرانی و غیر عمرانی و دیگر سازمان ها با ظرفیت های متنوعی که دارند، جز گروه های تدوین برنامه هستند یا مانند همیشه و به نادرستی کنار گذاشته شده اند؟!
در این بزنگاه به همین پرسش های چندلایه بسنده می کنیم و انتظار داریم مدیر ارشد استان و دیگر دست اندرکاران، برنامه توسعه را در پستوهای بخشنامه ای و کاغذبازی های بی نتیجه پر وبال ندهند. کار را گسترده ببینند و با شفافیت کامل جهت ورود نخبگان موثر در بخش های مختلف و در کل استان فضا را باز کرده و برای اولین بار وبا روشهای علمی بِروز و بدون شعارزدگی این کار اهم در استان پیش برود؛ شاید باران توسعه به لطف این سند و برنامه چهارساله بر کل استان و مردمانش ساری و جاری شود.