بزرگنمایی:
بزرگترین انارستان ایران در کوهدشت، همواره با مشکلات فراوانی مواجه بوده و این روزها به دلیل عدم توان پرداخت «آب بها» از سوی باغداران، آب و برق این باغات قطع شده است.
به گزارش پایگاه خبری تمدن لر به نقل از خبرگزاری مهر، برای رسیدن به بزرگترین انارستان لرستان باید خود را به دست جادهها سپرد تا 50 کیلومتری شهر کوهدشت در استان لرستان؛ جایی که امواج سرخ انار تو را به خود فرا میخوانند.
مصائب بزرگترین انارستان ایران
سوار بر پیچ باریک گردنه «سَر آسِن» جاده را پایین میرویم و بعد از گذشتن از جادهای باریک، «گراب» را نیز پشت سر میگذارم تا پس از چند کیلومتر به تنگهای برسیم که باید آن را دروازه انارستان لرستان نامید، جایی برای لمس زیباییهای یاقوت سرخ ایران!
پرورش دهندگان این محصول ناب، همواره با مشکلات فراوانی دست به گریبان هستند، از نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی برای فرآوری انار، ضعف بسته بندی، تا چوب حراج دلالان بر پیکر این محصول.
این روزها و در فصل گل دهی باغات، بی آبی و قطع برق باغات انار این منطقه را هم باید به مجموع مصائب باغداران اضافه کرد، موضوعی که موجب انتقاد آنها از مسئولان شرکت آب منطقهای لرستان شده است.
توان پرداخت «آب بها» را نداریم
یکی از باغداران منطقه «گراب» کوهدشت در سخنانی با انتقاد از قطع شدن آب باغ انارش، گفت: الان باغات ما گُل کردهاند و ما میخواهیم آنها را آبیاری کنیم اما امور آب برق باغات ما را قطع کرده است.
وی، عنوان کرد: مسئولان میگویند حتماً باید آب بهای باغات خود را پرداخت کنید در غیر این صورت برق و آب باغات همچنان قطع میماند.
این باغدار کوهدشتی، افزود: ما در این شرایط اقتصادی و بعد از وقوع سیلاب واقعاً توان پرداخت این هزینه را نداریم.
آب برای هر هکتار باغ یک میلیون تومان
یکی دیگر از باغداران منطقه «گراب» کوهدشت با بیان اینکه همه زندگی ما همین چهار درخت انار است، افزود: ما منکر پرداخت حق آبه نیستیم، اما ما میگوئیم که دریافت این حق آبه باید قانونی باشد.
وی، تصریح کرد: دریافت حق آبه باید از زمان فصل برداشت باغدار تا پایان کارش باشد.
این باغدار کوهدشتی با تاکید بر اینکه ما در کل سال تنها پنج ماه برداشت آب داریم، افزود: امور آب چه اقداماتی برای ما انجام داده که برای هر هکتار یک میلیون و 100 هزار تومان حق آبه از ما دریافت میکند؟
یکی دیگر از باغداران منطقه «گراب» کوهدشت با بیان اینکه سالانه این حق آبه از ما دریافت میشود، گفت: الان هم برق پمپ آب باغات ما را قطع کردهاند.
باغداران باید از سامانه الکترونیکی توزیع آب مجوز بگیرند
در این راستا بهروز ابراهیمی معاون شرکت آب منطقهای لرستان، اظهار داشت: از سال 69 قانون «تثبیت آبهای زراعی» از طرف مجلس و شورای نگهبان مصوب شده است.
وی با بیان اینکه در این قانون، نحوه محاسبه میزان آب بهای هر نوع کشت کاملاً مشخص شده است، عنوان کرد: این آب بها هم بر اساس میزان کل تولید در هکتار، نه میزان درآمد یا مجوز است.
معاون شرکت آب منطقهای لرستان، تصریح کرد: تا سال گذشته این مجوزها به صورت دستی ثبت میشدند و به همان صورت هم تسویه میشدند، از سال گذشته در قالب پویش «الف ب» وزارت نیرو سامانه الکترونیکی برای هم توزیع عادلانه تخصیص آب و هم استیفای حقوق قانونی دولت راه اندازی شده است.
ابراهیمی با تاکید بر اینکه شرکت آب منطقهای لرستان هم این سامانه را به طور کامل راه اندازی کرده است، افزود: در این سامانه محاسبات به گونهای بوده که کل فروش یک هکتار بر اساس آمار نامه جهاد کشاورزی محاسبه میشود و درصدی از آن به عنوان آب بها لحاظ میشود.
حداکثر تخفیف را برای «آب بها» لحاظ میکنیم
وی، ادامه داد: در مورد مجوزها نیز، از سال گذشته رایزنیهای زیادی با وزارت نیرو داشتهایم و با هماهنگی نماینده مردم کوهدشت در مجلس، فرماندار و… در نهایت این مجوز را گرفتیم و کسانی که باغات مثمر دارند بر اساس قانون پرونده برایشان تشکیل میدهیم و این فرآیند نیز در حال انجام است.
معاون شرکت آب منطقهای لرستان با اشاره به اینکه با پیگیریهای صورت گرفته، آب بهای سال 98 این باغداران بعد از سیلاب بخشیده شد، افزود: در سال 98 هیچ گونه اقدامی برای دریافت آب بها نکردیم.
ابراهیمی، گفت: همچنین در سال 99 نیز، این آب بها مربوط به کِشتی است که قبلاً برداشت شده و محصول آن فروخته شده، است، از چند وقت قبل هم این قطع برق شروع شده و اگر باغداران شروع به پرداخت میکردند مشکل قطع شدن برق هم پیش نمیآمد.
وی، ادامه داد: بر اساس آخرین مصوبهای که داشتهایم، مقرر شده که برق این باغات وصل شود، همین امروز این امر صورت میگیرد، فرصت کافی در اختیار باغداران قرار میگیرد، محاسبات انجام میگیرد و حداکثر تخفیف برای آب بها لحاظ میشود تا تسویه شود