آخرین مطالب

تاریخچه قوم لر گزارش

تاریخچه قوم لر

  بزرگنمایی:
منطقه ی زاگرس میانی که یکی از کهن ترین مناطق ایران و جهان به شمار می رود و در طول چهارهزار سال گذشته همواره جوامع انسانی و فرهنگ های مختلفی را در دل خود پرورانیده و شاهد مراحل مختلف تکامل فرهنگ از دیرینه

منطقه ی زاگرس میانی که یکی از کهن ترین مناطق ایران و جهان به شمار می رود و در طول چهارهزار سال گذشته همواره جوامع انسانی و فرهنگ های مختلفی را در دل خود پرورانیده و شاهد مراحل مختلف تکامل فرهنگ از دیرینه سنگی، میانه سنگی و نوسنگی تا مرحله شهرنشینی و تمدن بوده است، با گذشته لرها پیوندی عمیق دارد ( امان اللهی بهاروند، 1379: 326 ). شکل گیری شهرنشینی در جلگه های بین النهرین مانند لرستان منجر به شکل گیری تمدن ها و قدرت های بزرگی چون سومری ها، بابلی ها، اکدی ها، عیلامی ها، آشوری ها و کاسی ها گردید. کاسی ها که از آن ها به عنوان پدران لرهای کنونی یاد می شود در همه ی دوران هخامنشیان و اشکانیان در این سرزمین بوده اند ( ایزدپناه، 1384: 2 ). و به این نکته بایستی اذعان نمود که سهم لرها از کورش و داریوش و انوشیروان و شاپور و ... قابل توجه بوده است. در این خصوص « هانس » باستان شناس امریکایی می گوید: ... زادگاه هخامنشیان در ناحیه ای به نام « انشان » یا « انزان » یعنی بین دو رود معروف کرخه و دز - محل اسکان ایلات بزرگ بختیاری - بوده است ( رحمتی، 1386: 33 ). پس از اسلام نیز به مدت چند قرن حاکمان بومی و حکام اتابکان لر و والیان لرستان بر این دیار حکمرانی داشته اند. علاوه بر این بنیان گذار سلسله ی زندیه، کریمخان زند نیز مردی لر و از ایل حسنوند بوده است.

واژه ی « لر » نامی است که برای اولین بار در قرن چهارم هجری بر ساکنان زاگرس میانی گذاشته شده است. بر این اساس، پی به این واقعیت می بریم که از قرن چهارم به این سو، مردمی به صورت یک قوم به نام « لر » و با هویتی تازه بر اساس دو عنصر، یعنی زبان و نامی که به آن ها اطلاق شده است، ظاهر شده اند. افزون بر این، نام این قوم بر زاگرس میانی که محدوده ی جغرافیایی آن هاست، نهاده شده و به لرستان معروف شده است. لرستان یا بلاداللور در سال 300 هجری شامل استان های لرستان، ایلام، بختیاری، کهگیلویه - بویر احمد و شولستان ( ممسنی ) بوده است ( امان اللهی بهاروند، 1379: 233 ). مستوفی معتقد بود که لرستان دارای دو قسم لر بزرگ و کوچک است که به وسیله ی دو برادر به نام های « بدر » و « منصور » اداره می شد. « بدر » برادر بزرگ تر، بر منطقه ی بختیاری، کهگیلویه - بویر احمد و ممسنی حکومت می کرده، لذا این قسمت از زاگرس میانی به نام « لر بزرگ » شناخته می شد. نیمی دیگر، همان استان لرستان است که در دست برادر کوچک تر بود و به « لر کوچک » منسوب گردید ( مستوفی، 1363: 538 ). در این چارچوب « اتابکان لر بزرگ » (550 تا 827 هـ ق ) و « اتابکان لرکوچک » (570 تا 1006 هـ ق ) دو حکومت محلی بودند که در این مناطق تشکیل گردیدند. حکومت محلی لر کوچک که معاصر با سلجوقیان، مغولان، تیموریان، آق قویونلو، قراقویونلو و صفویان بود، توسط حاکمان محلی - شجاع الدین خورشید، سیف الدین رستم و ابوبکر برادر زاده وی، شرف الدین ابوبکر، عزالدین گرشاسف، حسام الدین خلیلی، بدرالدین مسعود، تاج الدین شاه، فلک الدین حسن و عزالدین حسین، جمال الدین خضر، حسام الدین عمر بیک و صمصام الدین محمود، عزالدین محمود، دولت خاتون، شجاع الدین محمود، ملک عزالدین، سیدی احمد، شاه حسین عباسی، شاه رستم عباسی، آغور، جهانگیر، رستم خان، محمدی و شاهوردی خان - به صورت ایلی و تباری و طایفه ای اداره می شد. سرانجام در سال 1006 هـ ق با کشته شدن شاهوردی به دست شاه عباس صفوی، عمر حکومت اتابکان لر کوچک خاتمه یافت و از آن پس اداره ی امور به والیگری تغییر کرد ( ایزدپناه، 1384: 116-128 ) که این شیوه تا سال 1308 یعنی به قدرت رسیدن رضاخان ادامه داشت ( رحمتی، 1386: 59 ).

پس از سقوط سلسله ی لر بزرگ سلسله دیگری در آن سامان تشکیل نشد. لر بزرگ در زمان صفویه به سه منطقه ی بختیاری، کهگیلویه و شولستان ( ممسنی ) تقسیم شد. در بین این سه منطقه، تنها در بختیاری تشکیلات منسجم ایلی وجود داشت. پس از سقوط افشاریه، بین کریم خان زند از ایلات لر نواحی ملایر و علی مردان خان بختیاری رقابت شدید برای تصاحب تاج و تخت ایران صورت گرفت که نتیجه آن پیروزی کریم خان و شکل گیری سلسله زندیه (1163-1209 هجری ) بود. سرانجام این سلسله که شاهان و بنیان گذارانش لر بودند و پایتخش را در شیراز قرار داده بود با شکست خوردن لطفعلی خان زند از آغا محمد خان قاجار پایان یافت. در زمان حکمرانی قاجاریه نیز لرها احتمالاً به دلیل انتساب به زندیه به شدت آسیب دیدند ولی توانستند نقش مهمی در انقلاب مشروطیت ایفا نمایند. با سقوط قاجاریه و تأسیس سلسله ی پهلوی (1304-1357 شمسی ) که موجب پیدایش دولت نوین در ایران شد، به دلیل آنکه دولت مرکزی خواهان تفویض قدرت از ایلات به مرکز شد و ایلات با تجربه ی تلخی که از زمان قاجاریه داشتند، بیمناک بودند که دوباره با تسلط مأموران دولت، مورد ظلم و ستم واقع شوند. از این رو، درگیری میان ایلات لر و دولت رخ داد و دولت مرکزی پس از جنگ های خونین، توانست بر مناطق لرنشین مسلط شود ( امان اللهی بهاروند، 1379: 233 ). رضاخان با حمله ی مستقیم نظامی به مناطق لرنشین از جمله لرستان، کهگیلویه و بویر احمد و قتل عام دسته جمعی عشایر لرستان به دست کلنل امیر احمدی که به قصاب لرستان معروف است به کوچ اجباری عشایر لرستان به قزوین و زنجان و سایر نقاط کشور دست زد و اقدام به اسکان اجباری عشایر بختیاری نمود که به ضعف اقتصادی و نظامی این ایل منجر شد.

در زمینه ی فرهنگی نیز اقدامات وسیعی از سوی نخبگان وابسته به رضاخان صورت گرفت که از نمونه های آن تأسیس دارالتربیه عشایر، جذب سران و بزرگان قوم لر در مشاغل حکومتی و غیره می باشد.

پس از پیروزی انقلاب و آغاز جنگ تحمیلی، لرها فعالانه پای در میدان ها نبرد نهادند و از هیچ گونه فداکاری در راه وطن، حیثیت ملی و حفظ انقلاب دریغ نکردند. وجود ده ها هزار شهید و جانباز لر بهترین گواه در این راستا است. اکنون لرها در بسیاری از نهادها و دستگاه های کشوری - لشکری حضور و فعالیت دارند. نظام سهمیه بندی برای مناطق محروم، این امکان را فراهم آورده است تا تعداد قابل توجهی از جوانان به دانشگاه ها راه یابند. از طرفی تأسیس دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی در مناطق لرنشین باعث شده است تا جوانان لر، مانند دیگر هموطنان، به کسب علوم و فنون اشتغال وزرند و به مشاغل بالاتری دست یابند. هم اکنون کمتر رشته ای یافت می شود که مردم لر از آن بی بهره مانده باشند. در واقع پس از انقلاب اسلامی جایگاه واقعی هویت قومی لر در هویت ملی ایران احیا شده است. بر همین اساس فعالیت لرها محدودیت منطقه ای ندارد و آنان در سطوح مختلف حکومت اعم از سمت های نظامی نظیر فرماندهی کل سپاه پاسداران و سایر نیروهای مسلح، قوه ی مجریه و وزارتخانه ها، ریاست و نمایندگی مجلس، مجلس خبرگان، و مناصب مهم در قوه ی قضائیه و دیگر سمت ها و مشاغل مشغول خدمت بوده و هستند.

 

پراکندگی جمعیت

قوم لر یکی از اقوام اصیل ایرانی تبار است که عمدتاً در مرکز، غرب و جنوب غربی سکونت دارند و علاوه بر این به صورت پراکنده در نقاط دیگر کشور زندگی می کنند. محدوده ی جغرافیایی لرها شامل قسمت وسیعی از جنوب غربی و جنوب ایران است که از نواحی بندر بوشهر و نیز « کوهمره سرخی » در جنوب غربی شیراز شروع و تا نواحی مرز ایران و عراق ادامه می یابد. این منطقه همچنین از بندر گناوه در مسیر یاسوج - لردگان - الگودرز - ملایر - تویسرکان - تا جنوب همدان گسترده شده است. بر این اساس استان ها و مناطق لرنشین کشور عبارتند از:

استان کهگیلویه و بویر احمد.

استان چهار محال و بختیاری.

استان لرستان.

استان بوشهر: شهرستان برازجان و دهستان های لراوی، دشتستان، حیات داودی، شبانکاره و انگالی.

استان فارس: شهرستان های شیراز، ممسنی، سپیدان، کامفیروز، کاکان، آباده طشک، همایجان، کوهمره سرخی، جرقوق، نودان، مناطقی از خفر علیا و کربال، خفر ( دهستان اردکان )، تعدادی از روستاهای خشت و کمارج، تعدادی از دهات دهستان گله دار، تعدادی از دهات سرحد چهاردنگه، دهستان جم و ریژ، بیضا، میمند و فراشبند.

استان خوزستان: این استان از یازده شهرستان تشکیل شده است که شش شهرستان آن را کاملاً یا اکثراً مردمان لر تشکیل می دهند که عبارتند از: ایذه، مسجد سلیمان، بهبهان، دزفول، شوشتر و رامهرمز.

استان اصفهان: دهستان های پشتکوه موگویی، پیشکوه موگویی، چارود و قسمت جنوبی دهستان فریدون شهر.

استان همدان: در این استان لرها در سه شهرستان نهاوند، ملایر و تویسرکان اکثریت را تشکیل می دهند.

استان ایلام: شهرستان های دهلران، دره شهر و آبدانان.

استان کرمان: شهرستان های سیرجان، بافت و جیرفت.

استان تهران: کرج، ورامین و لوشان.

علاوه بر این مناطق، گروه هایی از لرها در استان های، هرمزگان، قم، مرکزی، قزوین، کرمانشاه و خراسان زندگی می کنند ( امان اللهی بهاروند، 1370: 145-257 ).

گفتنی است که لرهای ایرانی در طی فراز و نشیب های تاریخی به دلایل گوناگون امروزه در برخی کشورهای دیگر هم سکونت دارند. از جمله در کشورهای، عراق، ترکیه، چین، افغانستان و پاکستان. « مونت استوارت الفونستون » در کتابش با عنوان افغانان مطلبی را تحت عنوان میاخیل و بختیاری ذکر می کند. وی ضمن بررسی چگونگی مراودات میاخیلی ها با بختیاری ها، در خصوص آمار بختیاری ها می نویسد: « میاخیل در حدود سه هزار خانوار و یک چهارمشان بختیاری هستند. قبیله ی بختیاری - گفته می شود - از کرانه های دجله آمده اند و بسیاری از آنان در جنوب غرب ایران زندگی می کنند. تقریباً هفتصد - هشتصد خانوار از این قبیله در دیره بند و در حدود پانصد خانوار در مرغه هستند ( الفونستون، 1376: 342 ).

در ارتباط با سکونت لرها در پاکستان نیز سید محمد حسین فرهنگ بیان می کند: « قبیله بختیار: 12500 خانوار اغلب با اصالت ایرانی - اصفهانی و موطنشان در پاکستان است و به شیرانی ها از اولاد عبدالرشید ملحق شده اند » ( فرهنگ، 1380: 269 ). شیرانی ها از ایلات بختیاری هستند که امروزه صورت ایلی آن ها متلاشی شده و مخصوصاً بخش اعظم جمعیت این ایل صدها سال است که در اصفهان سکونت دارند و از قدیمی ترین مردم ساکن اصفهان می باشند ( امان اللهی بهاروند، 1370: 203 ). به زعم وی: علی الظاهر بر خلاف اکثریت بختیاری های افغانستان ( که سنی اند ) این جمعیت در پاکستان شیعه مذهب می باشند.

 

نرخ رشد جمعیت

امروزه ارائه ی آمار دقیق از قومیت ها امکان پذیر نیست زیرا جابه جایی هایی که در جوامع مختلف و به دلایل متفاوت صورت گرفته است باعث شده تا نتوان آمار دقیقی از قومیت ها به دست داد. تعیین میزان دقیق لرها نیز به دو دلیل اساسی دشوار است. دلیل اول آن که تاکنون آماری از جمعیت لرها در دست نیست و دلیل دوم پراکندگی لرها در مناطق وسیعی از ایران است. مثلاً در استان فارس، لرها نه تنها در مناطق مختلف این استان زندگی می کنند، بلکه گروه هایی از آن ها در شهر شیراز به طور پراکنده به سر می برند. در استان خوزستان نیز به همین گونه است. با این وجود بهاروند معتقد است به طور کلی جمعیت لرها در تمام نقاط ایران بین پنج تا شش میلیون نفر برآورده می شود. گروه های لر با توجه به جمعیت آن ها به ترتیب عبارتند از: لرهای لرستان، لرهای بختیاری، لرهای کهگیلویه - بویر احمد، لرهای استان فارس، لرهای خوزستان، لرهای استان بوشهر، لرهای استان همدان، لرهای استان ایلام، لرهای هرمزگان، لرهای استان قزوین، لرهای استان مرکزی و لرهای استان قم ( امان اللهی بهاروند، 1379: 223-224 ).

 

طوایف و تیره ها

قوم لر دارای تقسیم بندی های زیادی است که در مهم ترین و کلی ترین تقسیم بندی به دو شاخه ی لر بزرگ و لر کوچک تقسیم می شوند. لر بزرگ خود به دو شاخه ی لرهای چهار محال بختیاری و لرهای کهگیلویه و بویر احمد قابل تفکیک است ( رحمتی، 1386: 34 ).

لر بزرگ بیشتر در استان کهگیلویه و بویراحمد و فارس، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، قسمتی از اصفهان، بخشی از خوزستان و قسمت کوچکی از لرستان زندگی می کنند و دارای تقسیم بندی های گوناگونی هستند که مهم ترین و کلی ترین تقسیم بندی این قوم به نام ایل های آن است. ایل بختیاری بزرگ ترین ایل لر است که خود ایل های بزرگی را شامل می شود.

لر کوچک در لرستان، ایلام و نیز استان همدان و قسمتی از کرمانشاه و مرکزی و شهرستان اندیمشک از استان خوزستان زندگی می کنند.

حد فاصل طبیعی لر بزرگ و لر کوچک رودخانه ی دز می باشد که شرق این رودخانه به لر بزرگ و غرب آن به لر کوچک تعلق دارد ( رحمتی، 1386: 34 ).

طوایف لر بزرگ و کوچک در استان های مختلف بسیار متنوع و متعددند که ذکر آن ها از حوصله این کتاب خارج است.

گردآورنده:هادی کردعلیوند



نظرات شما

admin-magz

هادی

در مورد قوم لر بحث زیاده،اما اینکه بعضی شهرهای خوزستان مثل شوشتر و بهبهان رو لر حساب کنید ،عین کذب هست،چون بختیاری در شوشتر زیر ۱۰۰ ساله ک وارد شده، کتاب اقتصاد شوشتر نوشته ی لوریمر در سال ۱۸۴۲ میلادی رو مطالعه کنید

۱۴۰۳/۰۲/۱۵

admin-magz

محسن روزبهانی

شول نام یکی از قبایل لر است. بازماندگان این مردمان به زبان لری سخن می‌گویند. شول ها منسوب به فرسب شول پسر افراسیاب تورانی میباشد.[۱]این قبیله نخستین بار در لرستان[۲] سکونت داشته‌است و در حدود سال ۳۰۰ قمری نیمی از لرستان را به کمک سلجوقیان تحت تصرف خود قرار می‌دهند و به‌وسیلهٔ سیف الدین ماکان روزبهان (روزبان صول) (که اجداد او از دورهٔ ساسانیان بر این منطقه حکومت داشتند) اداره می‌شد و او را با لقب پیشوا می‌خواندند. مورخان اسلامی اطلاعی از این قبیله نداده‌اند، ولی نجم الدین که از نوادگان او بود در زمان حمداﷲ مستوفی در این منطقه حکومت می‌کرد. ابن بطوطه (۷۴۸ قمری) در راه شیراز به کازرون به قبیلهٔ شول برخورد کرده‌است و گوید که آنان قبیله‌ای از اعاجم (عجم‌ها) اند که صحرانشینند و میان آنها مردمانی پرهیزگار و متقی وجود دارد. شهاب الدین العمری (مرگ ۷۴۹ قمری) گوید که قبیله شول با شبانکاره خویشاوندی مستحکمی دارند.

۱۴۰۲/۰۶/۱۴

admin-magz

م نورعلی

با درود فراوان به مردم خوب ایران زمین و لرها و لک های غیرتی خدمت شما مردم عزیز ایران بدانید زمانی که اسمی از آریایی و ایرانی نبوده است در حکومت عیلام قدیم(هزاره چهارم .ق.م) مردمانی که بر این سلسله حکومت می‌کردند از دو طایفه به نام لرش[ لرها] و لکش [ لک ها] بودند. که در سرزمین جنوب غرب.غرب.ونواحی مرکزی زاگرس به نام کشور عیلام حکومت میکردند وچهار هزار سال بر نواحی غربی و جنوب غربی ایران حکومت کردند ودر آخر توسط حکومت آشوریان که همیشه از عیلامیان شکست می‌خوردند در آخر توسط آشور بانی پال حکمران ستمگر آن زمان آشوریان و در یک جنگ بزرگ عیلامیان شکست خوردند وشوش پایتخت آن زمان عیلام ویران شد و مردم شوش قتل عام شدند ودر این جنگ شاه عیلام به همراه پسرش کشته شدند . ولقب شاه شهید را گرفتند. در ضمن بدانید ندانسته کاسی را لر نخوانید. با عرض پوزش دورانی که در فلات ایران هیچ قومی زندگی نمی‌کرد .لر و لک تمدن ۴هزاره ساله داشتند. و بعدا درسراسر فلات ایران همراه با اریای ها که کاسی ها یا همان کردها که نژادی آریایی دارند کشوری به نام ایران یا پرشین در زبان لاتین تشکیل دادند.در ضمن بدانید که اصل هخامنشیان ترکیبی از نژاد لر و پارس میباشد وساسانیان هم ترکیبی از نژاد لر لک و کرد میباشند

۱۴۰۲/۰۴/۰۵

admin-magz

نگارنده محترم متون :یکی از شهرهای مهم لرنینگ خوزستان که دروازه ورودی از شمال خوزستان شهرستان نامدار نام آوران و شهر بیش هزار شهید دوران دفاع مقدس تا شهدای مدافع حرم ، اندیمشک قهرمان است که از قلم انداختید ، خواهشا قبل از ثبت هر موضوعی اول خوب چند بار بدقت بخونید که نکاتی یا موضوعی یا اسمی یا مکانی و .......از قلم نیافتد ، سپاسگزاریم

۱۴۰۱/۱۰/۱۸

admin-magz

احمد مهرابی

دسته بندی لرها اینچنین است لر فیلی لک بختیاری ممسنی لرهای لرستان لر فیلی هستند اما ضرب المثل نزدیک به قوم لر این است از اسب افتادیم نه از نسل از اسب افتادیم و ناممان بی اسب شد و از لهراسب لر شدیم اما نسلمان ادامه دارد

۱۴۰۱/۰۶/۰۸

admin-magz

عرب خوزستان

بنده تاریخ زیاد خواندم و تحقیق کردم در مورد قوم بزرگ و با اصالت بختیاری قدیمی ترین و با ریشه ترین قوم ایران هموطنان شجاع و مهمان نواز بختیاری می‌باشند و افتخار میکنم دوستان بختیاری بیشماری دارم

۱۴۰۱/۰۱/۱۰

admin-magz

عرب خوزستان

با سلام بنده خیلی در مورد لرها بخصوص لرهای بختیاری تحقیق کردم و به این نتیجه رسیدم لرها بازماندگان تمدن عیلام می‌باشند که در مقابل یورش عاشوریان شکست سنگینی خوردند و مردم شهر شوش بدست عاشوریان قتل عام شدند اون دسته از عیلامیان که در کوه های زاگرس زندگی میکردند با مهاجرت آریایی ها به فلات ایران با هم متحد شدند و قوم مشترکی را پایه گذاری کردند و لرهای عیلامی با کمک آریایی ها از راه رسیده تمدن عاشور قدرتمند را شکست دادند محقق . طرفی

۱۴۰۱/۰۱/۱۰

admin-magz

عرب خوزستان

با سلام بنده خیلی در مورد لرها بخصوص لرهای بختیاری تحقیق کردم و به این نتیجه رسیدم لرها بازماندگان تمدن عیلام می‌باشند که در مقابل یورش عاشوریان شکست سنگینی خوردند و مردم شهر شوش بدست عاشوریان قتل عام شدند اون دسته از عیلامیان که در کوه های زاگرس زندگی میکردند با مهاجرت آریایی ها به فلات ایران با هم متحد شدند و قوم مشترکی را پایه گذاری کردند و لرهای عیلامی با کمک آریایی ها از راه رسیده تمدن عاشور قدرتمند را شکست دادند محقق . طرفی

۱۴۰۱/۰۱/۰۹

admin-magz

لیلی اکبری امجد

سلام مطلب بسیار جالبی بود و کاملا صحت دارد. براساس کاوشهای باستان شناسی قوم لر در منطقه ایی به نام لور میزسته اند که از نظر جغرافیایی منطقه ای بین رود دز و رود کرخه بوده است.در کاوشهای باستان شناسی و کشف گورهایی که درکوه های لرستان انجام گرفته است مقادیر زیادی اشیا که متعلق به عصر مفرغ است کشف شده است.لازم به ذکر است که عصر مفرغ قدمتی ۸۰۰۰ ساله دارد . حالا اگر یک عده به مزاقشان خوش نیامده که قوم لر را به عنوان اصیل ترین ایرانیان و قبل از سلسله هخامنشیان و نیای کورش قبول کنند ، دیگر مشکل خودشان است . پیشنهاد میدهم کمی اطلاعات باستان شناسی خود را بالا ببرید. ادمین گرامی.

۱۴۰۰/۰۹/۱۴

admin-magz

محمد عزیزی

سلام و درود بر قوم اصیل، متمدن، بافرهنگ و بزرگ لر و همه ی اقوام عزیز ایرانی

۱۴۰۰/۰۷/۲۷

admin-magz

لر

من نمیدونم این واژه ی کاسی ها رو از کجا در میارید،دوست عزیز واژه ی. لر یک واژه ی جدید هست با عمری نزدیک به ۹۰۰ سال،یعنی از قرن چهرم هجری به بعد چندین بار استفاده شده نه به صورت گسترده و به عنوان مکان،و از قرن ۸ هجری به بعد به صورت گسترده به عنوان قومیت به کار رفته و تا قبل از آن هم هیچ اسمی از لرها نبود،دلیل این که عده ای از مردم منطقه ی پارس کهن به خودشان لر کفته اند و به طبع از آن به مرور زمان زبانشان را لری گفته اند در تمام منابع این هست که در شهری به نام لر زندگی میکرده اند یا دهی به نام لر ، حالا شما چطور ما را به کاسی ها وصل میکنی؟ که از ۲۵۰۰ سال پیش تا الان هیچ اسمی از آنها نیست! اکر دویست سال پیش هم احمقی بدون تحقیق و دانستن حرفی زده این مدرک هست؟؟،در همان دویست سال پیش زبان لری را شاخه ای از زبان کردی میدانستند در صورتی که لری به هیچ عنوان شباهتی به کردی ندارد، کاسی ها و ایلامی ها از نژاد سامی هستند با زبان سامی آیا زبان یا کویش لری حتی به زبانی با ریشه ی سامی نزدیک هست؟! اصلا در لری کلمات پارسی اصیلی وجود دارد که در زبان فارسی نوین معادل عربی آن به کار میرود، زبان یا کویش لری و فارسی را نمیتوانی از هم جدا کنی و در لری کلمات مقداری تغییر کرده اند و همه ی زبان شناسان لری و فارسی نوین رو نواده ی پارسی میانه میدانند،این نشانه ی بزرگ رو ول میکنی و میگویی لرها کاسی هستند؟! حماقت و نادانی تا کی؟! خب یکم اندیشه کنید یکم فکر کنید،مگر در فلات ایران کسی زندگی نمیکرده قبل از امدن اقوام مهاجر آرایایی؟! چرا مطمئنن زندگی میکرده اند و همه در جنگ از بین رفته اند و مقدار کمی که زنده مانده اند هم حل شده اند در جمعیت بسیار بزرگ مهاجر به فلات ایران،خاهشن خاطر ما لرها را مکدر نکنید با این چرت و پرت ها

۱۴۰۰/۰۵/۰۲

admin-magz

🔰هسته تشکیل دهنده ایل بزرگ دیرڪ وند (دریڪ وند) 🔻🔻🔻 ile_Derikvand💎 🌳◀️ دریڪ وند ۲⃣◀️ بهاروند↙️ ۳⃣◀️ میر ⏪ ایل بزرگ دیرڪ وند🔻🔻 ۴⃣◀️ قلاوند ↖️ ۵⃣◀️ مهاجر ۱⃣🌳ایل بزرگ دیرک (دریک) وند؛ بهاروند، میر، قلاوند، یاقوند، زینیوند، نجفوند، طالبوند، ساتیاروند، طافی، گلالیوند، کرف وند، شورایی،ترکارانی،شلووند،شروی،خورشیدوند، هلدی،مرادعلیوند، کردلیوند، میرزاوند، میردورقی، میرچناری، کولچپی، کوشکی، کاویانی، کپنک زرد، کوگانی، کهزاد، کرکینی، گوران، سیروان، بن زردی، فردیوند، رشنو، هوتاون، آهوبرندی، بازگیر، پمه حر، بابایی، تجار، مهوه ایی، شیخ، ماکنالی، رهداروند، هیکی، قاضی، کلاوه ای، گوشه ای، گاوسوار ... وتیره های زیادی از این طوایف بزرگ با تعدادی مهاجر از دیگر طوایف . ●دانشنامه جهان اسلام بین سالهای ۱۹۱۳ تا ۱۹۳۶ میلادی؛ گروه های اصلی در لرستان شامل؛ طرهان، دلفان، سلسله و بالاگرّی وَه که بالاگرّی وَه شامل زیرمجموعه های مهم دیرک وند میباشد .

۱۴۰۰/۰۳/۲۰

admin-magz

سجادمحمدزکی

دمه هرچی لره گرم منم یه لر هستم

۱۳۹۹/۰۶/۰۲

admin-magz

،

سلام، توی بعضی سایت ها دیدم که نوشتن قوم لر(لور) یکی از قبایل مهم اریایی هستن، درصورتی که میشه بایه سرچ ساده توی خبرگزاری صداوسیما قدمت قوم لور(غارکلدر لرستان ۶۳۰۰۰ سال!!!) وقدمت اریایی(نهااااایتا ۴۵۰۰ سال) رو دراورد. لطفا درباره این موضوع یک مطلب بنویسین. متشکرم از زحمات شما.

۱۳۹۹/۰۵/۱۳

admin-magz

ایرانی

سلام من بیشتر شهرهای خوزستان رفتم بزرگترین اقوام خوزستان لرهای بختیاری هستند خیلی غیرتی و وطن پرست و خونگرم هستند دم هر چی لر گرم

۱۳۹۹/۰۲/۱۲

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

آغاز عملیات اجرایی پروژه فیبرنوری در شهر چالانچولان

انتخاب شرکت توزیع برق لرستان به عنوان دستگاه برتر در برگزاری میز خدمت جهادی

هدیه‌ی شادی و لبخند به کودکان بیمار توسط مربیان کانون لرستان

پویش نذر خون "مهر فاطمی" در لرستان آغاز شد

رضا احمدی شکوه رئیس حراست جهاددانشگاهی لرستان شد

موفقیت ورزشکاران لرستانی در مسابقات بین‌المللی کیک‌بوکسینگ

اجرای 100 برنامه طی هفته کتاب در مراکز کانون پرورش فکری لرستان

وهب متقی‌نیا مدیرعامل بانک کشاورزی شد

نورپردازی 70 میدان پارک و فضای شهری در خرم‌آباد

مردم لرستان بیش از 28 میلیارد ریال به جبهه مقاومت کمک کردند

کشف بیش از 3 هزار ادکلن قاچاق در خرم آباد

برگزاری دومین گردهمایی سالانه رسم مهربانی در لرستان

پارک علم و فناوری لرستان در مسیر استانداردسازی

کانون پرورش فکری لرستان به دنبال نخبه پروری است

در هفته کتاب و کتاب‌خوانی 300 برنامه متنوع در سطح استان برگزار می‌شود

آغاز چهارمین ، همایش بین المللی معماری«دست کند» در خرم آباد/شناسایی بیش از 100 معماری دست کند در لرستان

اضافه شدن 106 دستگاه کامیونت به ناوگان ماشین آلات روستایی لرستان

مردم به پویش ملی "من هم تست اچ آی وی میدهم"

توجه ویژه و تخصصی کانون پرورش فکری به ادبیات کودک و نوجوان

کشف 28 کیلوگرم تریاک در بروجرد

خاموشی برق از ساعت 9 صبح تا 17 عصر در لرستان

تقدیر بانک رفاه کارگران لرستان از پرستاران نمونه مدیریت درمان تامین اجتماعی

چگونگی تدوین برنامه" راهبردی و عملیاتی توسعه" لرستان

اختصاص زمین برای ساخت 18 واحد صنعتی در لرستان

گونه کم‌یاب پرنده “هوبره” در لرستان مشاهده شد

پیگیری برقراری ایستگاه پروازی حج تمتع و عمره در فرودگاه خرم آباد

فعالیت 72 مرکز درمانی دامپزشکی در لرستان

آیین رونمایی از کتاب مجموعه شعر «پرواز خاکستر» در بنیاد ایران شناسی لرستان برگزار می گردد

مصمم به تکمیل «معشوره» هستیم/پیگیری برای تأمین اعتبار این پروژه در بودجه سال 1404

جمع‌آوری معتادان متجاهر در دلفان

آمادگی 370 راهدار لرستانی در قالب طرح زمستانی

جعل علامت استاندارد در لرستان

پیام تقدیر و تشکر فرمانده سپاه حضرت ابوالفضل (ع) لرستان در پی اجرای موفق رزمایش بزرگ الی بیت المقدس

اسرائیل از تحقق یک کشور قدرتمند در جهان اسلام به‌نام ایران واهمه دارد

صعود به اشترانکوه وقلل مرتفع لرستان ممنوع شد

گزارش تصویری از رزمایش «الی بیت‌المقدس» در لرستان

افتتاح پروژه ایستگاه پمپاژ کلین کوهدشت با حضور سردار سلیمانی

دیدارمدیر کل و کارکنان دیوان محاسبات استان با نماینده ولی فقیه درلرستان

تخصیص سه هزار و 480 میلیارد ریال برای تقویت خطوط گاز لرستان

رزمایش 30 هزار نفری «الی بیت‌المقدس» برگزار می‌شود

دستور استاندار برای تکمیل سریع ساختمان استانداری لرستان/ افتتاح فاز نخست تا 2 ماه آینده

سرپرست اداره کل محیط‌زیست لرستان منصوب شد

ثبت 13 اثر غیرمنقول لرستان در فهرست آثار ملی کشور

بارش باران و لغزندگی جاده در لرستان

مخابرات بسته‌های ترافیکی پرتخفیف به مناسبت روز دانش‌آموز ارائه می‌دهد

مشاهده یک گونه کمیاب شاه روباه در سفیدکوه خرم آباد

آمادگی راهداری لرستان برای اجرای طرح زمستانی

محموله 15 تنی خوراک ماهی قاچاق به مقصد نرسید

انهدام باند سارقان تجهیزات مخابراتی در بروجرد

اضافه شدن بیش از 11 هزار مترمربع به سرانه فضای ورزشی خرم‌آباد