آخرین مطالب

اقوام در فضای مجازی گزارش

اقوام در فضای مجازی

  بزرگنمایی:
احساس هویت کردن و بروز آن، از اصلی‌ترین نیازهای انسان و پیش‌نیاز هرگونه زندگی اجتماعی است؛ همه ما نیاز داریم تا هویت خود را بازشناسی کنیم و آن را به نمایش بگذاریم. اساساً افراد با تعلقات هویتی خود، اعم از دین، مذهب و نژاد، رابطه‌ای گسست‌ناپذیر دارند و هر کدام از آن‌ها در ابعاد مختلف زندگی فردی و اجتماعی تاثیرگذار است.

احساس هویت کردن و بروز آن، از اصلی‌ترین نیازهای انسان و پیش‌نیاز هرگونه زندگی اجتماعی است؛ همه ما نیاز داریم تا هویت خود را بازشناسی کنیم و آن را به نمایش بگذاریم. اساساً افراد با تعلقات هویتی خود، اعم از دین، مذهب و نژاد، رابطه‌ای گسست‌ناپذیر دارند و هر کدام از آن‌ها در ابعاد مختلف زندگی فردی و اجتماعی تاثیرگذار است.

به گزارش پایگاه خبری تمدن لر - گسترش فزاینده فناور‌های ارتباطی و تکنولوژی‌های نوین اطلاع‌رسانی درسال‌های اخیر، نیاز‌ها و خواست‌های بشری را در مسیر جدید و مدرنی دنبال می‌کند و این فناوری‌های ارتباطی تأثیر بسیار زیادی بر مقوله‌های فرهنگی و تأثر از آن دارند.

رسانه‌ها و قومیت

یکی از حوزه‌های مهم فرهنگی که امروزه در فضای مجازی آثار و پیامد‌های آن را به وضوح می‌توان مشاهده کرد، بحث هویت و قومیت است.

مارک پاستر در عصر دوم رسانه‌ها تاکید می‌کند که در دوره جدیدی که اینچنین رشد ارتباطات الکترونیکی در جامعه سیطره دارد، این داده‌ها و اطلاعات اجتماعات مجازی هستند که هویت افراد را می‌سازند. ازهمین‌رو، فضای مجازی با ظرفیت‌های منحصربه‌فرد خود نقش عمده‌ای را در سیاستگ گذاری‌های فرهنگی، اجتماعی ایفا می‌کند.

هرچند این سطور قصد کنکاش نظری فضای مجازی و سیاست‌های مرتبط با آن را ندارد، اما در همین زمینه می‌توان به آراء و نظرات متفکرین عصر حاضر رجوع کرد و از دسته بندی‌ها، تعاریف و پیامد‌هایی آگاهی یافت که هریک در عصر اطلاعات و دیجیتالیزه شدن برشمردند.

قومیت مبنای اختلاف یا وحدت؟

محل بحث اصلی این یادداشت بررسی تلاش‌های خصمانه جریانی است که در فضای مجازی با ترفنده‌هایی حساب‌شده سعی در اختلاف و آتش‌افرروزی میان قومیت‌های مختلف دارد و این مسئله هوشیاری بیشتر کاربران و فعالینِ عرصه مجازی را می‌طلبد.

اهمیت و قدرت‌های منحصر به فرد فضای مجازی امروز به شکلی است که در کمترین زمان ممکن بیشترین تعداد را مطلع و به واکنش دعوت می‌کند. به‌طور مثال، در حال حاضر کانال‌های تلگرامی و پیج‌های اینستاگرام، میلیون‌ها کاربر در داخل و خارج از کشور را پشتیبانی کرده و بر آن‌ها اثرگذار است. این موضوع تا جایی پیش می‌رود که حتی دستگاه‌های امنیتی و پلیسی کشور رکب خورده از بعضاً برای تقابل و رؤیایی با آن‌ها عقب می‌مانند.

در حقیقت، با استفاده از فضای مجازی، وارد مرحله‌ای شده‌ایم که هر شهروند، خود خبرنگاری شده است و به قول اندیشمندان علم ارتباطات، بیشتر افراد جامعه «شهروند خبرنگار» شده‌اند.

تحلیل رفتار مخاطبان در رابطه با قومیت‌ها در فضای مجازی

انگیزه‌ها و مصادیق متفاوتی وجود دارد که منجر به وقوع رفتار‌های و نزاع‌های قومی در فضای مجازی می‌شود.

دو دسته از کنش در فضای مجازی به این گونه اقدامات دامن می‌زنند:

نخست: افرادی که میان قومیت‌های محلی و نژاد‌های مختلف ایرانی تفرقه افکنی می‌کنند یا ارزش‌ها و رسومات آنان را زیر سؤال برده و تمسخر می‌کنند.

دوم: گروهی دیگر که تلاش دارند تا فرهنگ ایرانی و اسلامی را که فرهنگ ملی همه ما ایرانیان است، فرهنگی مهاجم معرفی می‌کنند.

در قبال چنین جریان‌هایی در فضای مجازی، چه کنش موثری در جهت مقابله با آن باید انجام داد؟ خوشبختانه در سال‌های اخیر وجود فعالین فرهنگی در فضای مجازی رشد چشمگیری داشته است. اغلب اوقات راهکار مبارزه و خنثی کردن یک ضدارزش، تبلیغ و بازنمایی همان ارزش با متود‌های سازگار و جذاب در فضای مجازی است.

همچنین انتشار سخنی از بزرگان و عالمان دینی جامعه در تبیین هرچه صحیح‌تر و دقیق‌تر شبهات و تحریف‌های منتشرشده کمک شایانی به خنثی‌شدن مطالب غلط و کذب می‌کند. در همین راستا اصطلاحاً سلبریتی‌های جامعه یعنی افراد چهره و سرشناس می‌توانند مودت و پیوند مؤثرتری بین اقوام ایرانی و تشویق به دوستی و وحدت به عمل آورند.

در مجموع با اهمیت فضای مجازی، امروز بیش از هر زمان دیگری لازم است تا دستگاه‌های مرتبط و اقشار جامعه با آگاهی بخشی به یکدیگر در مقابل آماجی از تهدید‌های فرهنگی خود را بیمه کنند و با بستر سازی‌های مناسب زمینه ساز وحدت و یکپارچگی هرچه بیشتر در کشور شوند.

راهکار‌ها برای مواجهه با این پدیده

فضای مجازی بستر مناسبی است برای آنکه کینه‌توزی‌های قومی و لشکرکشی‌های مجازی صورت پذیرد؛ البته اگر از آن استفاده مناسب نشود. نباید با رویکرد سرپوش‌گذاری با مسئله قومیت‌ها در فضای مجازی رفتار کرد.

ایران با همه اقوامش زیباست. باید با رویکردی فرصت‌مدار قومیت‌ها را دید و نشان داد که ایران همه این قومیت‌هاست و نه گروهی خاص. همگرایی همه اقوام موجب می‌شود تا ایران یکپارچه‌تر و منسجم‌تر به تصویر درآید. اگر پرسه‌ای در فضای اینستاگرام بزنید، خواهید دید که برخی از صفحه‌ها فعالانه این رویه را دنبال و آن را تشدید می‌کنند.

این دسته از صفحات خبر از لایه‌ای نهان در جامعه می‌دهد که اگر کنترل نشود می‌تواند موجب اختلاف در جامعه واقعی شود؛ بنابراین لازم است که با مواجهه صحیح با این پدیده، آسیب‌های احتمالی آن را به کمترین میزان برسانیم. در ادامه به معرفی برخی از این روش‌ها می‌پردازیم:

1. بحث نکنیم: شاید این بهترین راه باشد؛ حتی از بلاک‌کردن صفحه‌های این چنینی مهم‌تر و بهتر! یکی از چیز‌هایی که این پدیده را تشدید می‌کند، جدل و بحث بی‌نتیجه درباره موضوعات ناچیز است.

2. سیاهی‌لشکر نباشیم: لایک‌کردن و کامنت‌گذاشتن مطلوب‌ترین رفتار برای این صفحه‌هاست. هرچه بی‌توجه‌تر به این صفحه‌ها باشیم و آن‌ها را کمتر برجسته کنیم، به ندیده‌شدن آن‌ها بیشتر کمک کرده‌ایم. هیچ کس به این نگاه نمی‌کند که شما چه کامنتی کذاشته‌اید؛ بلکه نگاه می‌کنند که تعداد کامنت‌ها چقدر است.

3. ضدجریان راه بیندازیم: خودمان دست به کار شویم و برای مبارزه با این پدیده، جریان‌هایی را راه بیندازیم که درست‌تر است. کمپین‌ها می‌توانند پاسخگوی مناسبی برای این رفتار‌های تفرقه‌افکن باشند. مثلا می‌توان کمپینی راه انداخت تحت عنوان #ایران_با_همه_اقوامش یا #جک_قومی_ممنوع و در آن همه زیبایی‌های ایران را نشان دهیم.


4. جک‌گفتن ممنوع: یکی از رفتار‌های غلطی که واضحا قومیت‌ها را بد معرفی می‌کند، جک‌هایی است که ما در فضای مجازی تعریف و منتشر می‌کنیم. گاهی خودمان هم همین دروغ‌ها را باورمان می‌شود. این جک‌ها صرفا برای خنده نیست؛ بلکه هویت قومی را ما نشانه رفته است.

5. فرهنگ خود را معرفی کنیم: خودمان را و هویت‌مان را معرفی کنیم. هویت ما بومی است که در آن زندگی می‌کنیم. هویت ما مشاهیری است که در شهر و استان ما درخشیدند و معروفند. پس بیایید زیبایی‌های شهرمان و مشاهیر استان‌مان را معرفی کنیم و نمایش دهیم.



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

آغاز عملیات اجرایی پروژه فیبرنوری در شهر چالانچولان

انتخاب شرکت توزیع برق لرستان به عنوان دستگاه برتر در برگزاری میز خدمت جهادی

هدیه‌ی شادی و لبخند به کودکان بیمار توسط مربیان کانون لرستان

پویش نذر خون "مهر فاطمی" در لرستان آغاز شد

رضا احمدی شکوه رئیس حراست جهاددانشگاهی لرستان شد

موفقیت ورزشکاران لرستانی در مسابقات بین‌المللی کیک‌بوکسینگ

اجرای 100 برنامه طی هفته کتاب در مراکز کانون پرورش فکری لرستان

وهب متقی‌نیا مدیرعامل بانک کشاورزی شد

نورپردازی 70 میدان پارک و فضای شهری در خرم‌آباد

مردم لرستان بیش از 28 میلیارد ریال به جبهه مقاومت کمک کردند

کشف بیش از 3 هزار ادکلن قاچاق در خرم آباد

برگزاری دومین گردهمایی سالانه رسم مهربانی در لرستان

پارک علم و فناوری لرستان در مسیر استانداردسازی

کانون پرورش فکری لرستان به دنبال نخبه پروری است

در هفته کتاب و کتاب‌خوانی 300 برنامه متنوع در سطح استان برگزار می‌شود

آغاز چهارمین ، همایش بین المللی معماری«دست کند» در خرم آباد/شناسایی بیش از 100 معماری دست کند در لرستان

اضافه شدن 106 دستگاه کامیونت به ناوگان ماشین آلات روستایی لرستان

مردم به پویش ملی "من هم تست اچ آی وی میدهم"

توجه ویژه و تخصصی کانون پرورش فکری به ادبیات کودک و نوجوان

کشف 28 کیلوگرم تریاک در بروجرد

خاموشی برق از ساعت 9 صبح تا 17 عصر در لرستان

تقدیر بانک رفاه کارگران لرستان از پرستاران نمونه مدیریت درمان تامین اجتماعی

چگونگی تدوین برنامه" راهبردی و عملیاتی توسعه" لرستان

اختصاص زمین برای ساخت 18 واحد صنعتی در لرستان

گونه کم‌یاب پرنده “هوبره” در لرستان مشاهده شد

پیگیری برقراری ایستگاه پروازی حج تمتع و عمره در فرودگاه خرم آباد

فعالیت 72 مرکز درمانی دامپزشکی در لرستان

آیین رونمایی از کتاب مجموعه شعر «پرواز خاکستر» در بنیاد ایران شناسی لرستان برگزار می گردد

مصمم به تکمیل «معشوره» هستیم/پیگیری برای تأمین اعتبار این پروژه در بودجه سال 1404

جمع‌آوری معتادان متجاهر در دلفان

آمادگی 370 راهدار لرستانی در قالب طرح زمستانی

جعل علامت استاندارد در لرستان

پیام تقدیر و تشکر فرمانده سپاه حضرت ابوالفضل (ع) لرستان در پی اجرای موفق رزمایش بزرگ الی بیت المقدس

اسرائیل از تحقق یک کشور قدرتمند در جهان اسلام به‌نام ایران واهمه دارد

صعود به اشترانکوه وقلل مرتفع لرستان ممنوع شد

گزارش تصویری از رزمایش «الی بیت‌المقدس» در لرستان

افتتاح پروژه ایستگاه پمپاژ کلین کوهدشت با حضور سردار سلیمانی

دیدارمدیر کل و کارکنان دیوان محاسبات استان با نماینده ولی فقیه درلرستان

تخصیص سه هزار و 480 میلیارد ریال برای تقویت خطوط گاز لرستان

رزمایش 30 هزار نفری «الی بیت‌المقدس» برگزار می‌شود

دستور استاندار برای تکمیل سریع ساختمان استانداری لرستان/ افتتاح فاز نخست تا 2 ماه آینده

سرپرست اداره کل محیط‌زیست لرستان منصوب شد

ثبت 13 اثر غیرمنقول لرستان در فهرست آثار ملی کشور

بارش باران و لغزندگی جاده در لرستان

مخابرات بسته‌های ترافیکی پرتخفیف به مناسبت روز دانش‌آموز ارائه می‌دهد

مشاهده یک گونه کمیاب شاه روباه در سفیدکوه خرم آباد

آمادگی راهداری لرستان برای اجرای طرح زمستانی

محموله 15 تنی خوراک ماهی قاچاق به مقصد نرسید

انهدام باند سارقان تجهیزات مخابراتی در بروجرد

اضافه شدن بیش از 11 هزار مترمربع به سرانه فضای ورزشی خرم‌آباد