بزرگنمایی:
به گزارش پایگاه خبری تمدن لر، فضای مجازی به عنوان ابزار ارتباطی نوین در عصر حاضر همچون تیغ دو لبهای است که هم فرصتهای خوبی را برای پیشرفت فرد فراهم کرده و هم میتواند بستر مناسبی برای آسیب دیدن افراد ایجاد کند
دنیای امروزی عصر ارتباطات است و در هر جای جای زندگی انسان، جلوه های حضور فناوری اطلاعات و ارتباطات به چشم می خورد. اینترنت و سرویس های ارائه شده در قالب آن، ابزار قدرتمندی است که هم می تواند باعث فساد گردد و هم ابزار آموزش و تعلیم و رشد علمی، فرهنگی و اجتماعی نوجوانان را فراهم آورد...
استفاده گسترده از اینترنت مزایای متعددی دارد: با استفاده از اینترنت میتوان با هرکسی در هرکجای این کره خاکی ارتباط برقرار کرد، با چند کلیک ساده یا لمس صفحهنمایش میتوان از علوم و فنون مختلف مطلع شد، کارها و پروژههای مختلف را بهصورت دورکاری انجام داد، معاملات مالی و بانکی را بیدغدغه و بهسادگی هرچه تمامتر انجام داد و…. با این حال، فضای اینترنت ضرر و زیانهایی نیز دارد که در ادامه، با برخی از آسیبهای فضای مجازی برای کودکان آشنا خواهیم شد.
امروز با گسترش استفاده از فضای مجازی به ویژه بین نوجوانان، لزوم آموزش فرهنگ و سواد استفاده صحیح از این فضا بیش از پیش احساس میشود چرا که استفاده از این فضا به دلیل فوایدی که در کنار آسیبهایش دارد، اجتناب ناپذیر است.
دوران نوجوانی دوران حساس و ویژهای است که از نظر ماهیت با دوران قبل و بعد از خود بسیار متفاوت است و از دید جامعه شناسان و روانشناسان دوران بسیار حیاتی در زندگی هر انسان بر شمرده می شود .
استقلال طلبی و بلوغ جنسی در این دوران باعث میشود کنترل والدین بر فرزندان سختتر و خطر بیشتر در کمین باشد و نگرانی برای فرزندان در این سن همیشه بیشتر از هر زمان دیگری بوده است.
انزوا و افسردگی از آسیبهای روانشناختی رایج استفاده از فضای مجازی برای کودکان و نوجوانان هستند. این آسیبها بهویژه کودکانی را تحتتأثیر قرار میدهند که زمان زیادی را در اینترنت سپری میکنند و بهنوعی از اجتماع و تماس رودررو با دیگران به دور افتادهاند. فضای مجازی نقش نوعی محرک مصنوعی را برای کودکان بازی میکند و اگر در استفاده از آن زیادهروی شود، کودک در مواجهه با فعالیتهای معمول روزمره کسل و بیحوصله خواهد شد.
حال با گسترش استفاده از دنیای بی انتها و نامحدود مجازی و دسترسی نوجوانان به انواع مطالب مفید و همچنین خطرناک، دلشوره برای آینده این نسل به مراتب بیشتر شده است. نوجوانانی که شیوع کرونا حتی آموزش و درسهایشان را هم به بستر مجازی کشاند، اگر به حال خود رها شوند و اگر آموزش استفاده از این امکانات را در سنین مناسب دریافت نکنند، در آینده جامعه آسیب دیده و بیماری را میسازند که احتمالا نمیتوانند فرزندان بهتر از خود تربیت کنند و این زنجیره بیماری تا نسلها ادامه خواهد داشت.
اگر خانواده را رکن بنیادین پرورش روانی و همزیستی اجتماعی بدانیم، رسانههای گروهی و شبکههای اجتماعی هم باید در خدمت منافع و ارزشهای خانواده باشند. استفاده نادرست از رسانههای گروهی و اینترنت، بسیاری از جنبههای مهم زندگی مثل همنشینی خانواده، بازی گروهی بیرون از خانه، ورزش کردن و از همه مهمتر خواب را با چالش همراه میکند.
آشنا کـردن جـوانان مخصوصاً دختران به آسـیب هـای فضای مجازی و آموزش راه های صحیح، همراهی خانواده با فـرزندان، ایجاد رابطه اعتماد بین والدین و فـرزندان، نکشاندن روابـط فـضای مـجازی به فضای واقعی، پرهیز از وبگردی های بی هدف، استفاده از رسانه ها،عدم انتشار اطلاعات شخصی و خانوادگی و آموزش استفاده از فضای مجازی توسط خانواده به فرزندان خود میتواند از بروز مشکلات برای جوانان و نوجوانان جلوگیری نماید. در ایـن مـیان نهادهای فـرهنگی باید آموزش های لازم را به والدین بدهند و فاصله آنها را با نسل امروز کمتر کنند.
لذا، چنانچه خانواده ها نسبت به شیوه های جدید ارتباط فرزندان خود آگاهی و شـناخت کافی ولازم را داشته باشند، از انجام بسیاری از جرایم و ارتباطات پنهانی آنان جـلوگیری بـه عـمل می آید.
فاطمه کردعلیوند/پایگاه خبری تمدن لر